Slut med praktik

Sista dagen med praktik idag. Ganska skönt att kunna klättra upp ännu ett steg i utbildningstrappan men samtidigt tråkigt för jag har trivts så bra med att vara utomhus varje dag, även fast det varit kallt och regning vissa dagar. Idag ignorerade jag min optimism om att det inte skulle regna och tog med mig regnkläderna som jag inte gjort de andra dagarna då set såklart har regnat. Men mest bara för att jag tog med det så blev det en solig och fin dag, så tacka mig för det hehe..

Vi började dagen uppe i trädgårdslabbet där Kurt och Joakim visade oss olika typer av maskiner som används inom parkskötsel och sedan fick vi även möjlighet att testa på själva. Vi fick bland annat prova att köra elmoped, lövblåsare, olika jordfräsare och olika gräsröjare. Det var roligt, men även fast man har maskiner till hjälp så kan det ändå vara jobbigt att utföra arbetet. Det krävs styrka, teknik och kunskap för att maskinerna ska komma till sin rätt. Det är i många fall påfrestande på kroppen med buller, skakningar och skaderisker. Värt att känna till, jobbet är inte en dans på rosor men samtidigt, vilket jobb är det?

Efter förmiddagsfikan fick vi beskrivit för oss hur anuell- och perennsköteln går till på Alnarp. Alla sommarblommorna i sortimentet är egenligen inte anueller utan fleråriga växter där de växer i ett varmare klimat. Det är mycket arbete med både med jorden och växterna som ligger bakom blomsterprakten.
Perennsortimentet kräver inte lika mycket arbete men där behövs röjas och fixas varje år för att växterna ska kunna växa igen.

På eftermiddagen gick vi en rundvandring i Alnarp och kollade på olika exempel kopplade till parkskötsel och landskapsarkitektur. Det blev en bra avslutning och sammanfattning av alla praktikdagarna vi haft i Alnarpsparken. Vi förde diskussion om brunnar, gångar, handikapanpassningar, olika ytbeläggningar och dammar. Viktigt är också att tänka på som många påpekat tidigare under praktikdagarna är att vara väldigt noggrann i beskrivningar av en plats. Det blir lätt fel, till exempel annat material än vad man tänkt sig. Dert gäller att ha garantier och följa upp jobbet när man anlitar någon att utföra arbetet. Det gäller också att kunna göra en avvägning i om det är värt att man satsar på ett dyrare alternativ som kräver mindre skötsel an att man tar något billigare som senare kommer kräva mycket underhåll och få höga skötselkostnader.

Man tänker att i Alnarp är allt föredömligt planerat och anlagt men även här fanns många konstigheter och missar att lägga märke till. Så om det blir fel på ett ställe som detta är det med största sannolikhet risk att det kan hända överallt. Många missar händer genom att man inte har tagit hänsyn till miljön runtomkring som gör att det nyanlaggda inte passar in så bra i det runtomkring. Man måste tänka på att utomhusmiljöer alltid är en del av ett större sammanhang och större miljö.  

Kommentera här: