1 Läs mer >>
Titta så fint det står på Wikipedia om landskapsarkitektur :) (Försöker motivera mig till att plugga lite mer...)

Landskapsarkitektur omfattar planering, gestaltning, projektering och förvaltning av landskapet. Till landskapsarkitektur hör följaktligen delämnena landskapsplanering och design av utemiljön. Med landskap avses alla kultur- och naturpräglade mark- och vattenområden, i staden och på landsbygden. Mindre områden så som parker och trädgårdar utgör olika komponenter i landskapet.


Landskapsarkitektur syftar till en ändamålsenlig rumslig gestaltning av växter, byggda material, mark, och vatten. Utgångspunkterna i landskapsplaneringen är landskapet som ett dynamiskt system tillsammans med människornas behov, önskemål, avsikter eller intressen. Modellering och förmedling av alternativa utvecklingsmöjligheter är centrala.


I vardagligt tal är landskapsarkitektur huvudsakligen en produkt i form av exempelvis en park, en trädgård, en fontän, en våtmark och dess flora och fauna som planeras skydd för, en naturreservat eller en vägdragning.


En förskjutning från produkten till upplevelsen av densamma innebär ett annat sätt att använda begreppet landskapsarkitektur. Förskjutningen innebär att fokus flyttas till själva upplevelsen. Forskningen inom ämnet har därmed i uppgift att utveckla professionens kunskapsfält. Teoribildningen inom ämnet hämtar intryck från bland annat design, arkitektur, ekologi, planering, miljöpsykologi, sociologi, kommunikation och systemteori.


Ämnet har ett ursprung som profession. Landskapsarkitektur kan därför alternativt beskrivas som den samlade kunskap som en praktiker, en landskapsarkitekt använder i genomförandet av projekt.


Landskapsarkitektur som profession söker former som realiserar en uttalad andemening. Målet är att väga samman intressen och värden till en attraktiv och långsiktigt hållbar helhet. Den ämnesmässiga förankringen finns i landskapsarkitekturens, samhällsbyggandets och trädgårdskonstens historia, i landskapsarkitekturens teorier och i den estetiska upplevelsen, med konstnärsliknande arbetsmetoder.


Inom landskapsarkitektur används en mångfald av metoder, men central är den friare - heuristiska - arkitektens designmetod. Genom skissande och senare med ritningar, bilder, fysiska och digitala modeller utforma och kommunicera tänkbara lösningar.

Landskapsarkitektur

0 Läs mer >>
Idag hade vi bara en föreläsning som varade i en och en halv timme. Som lite belöning för att vi lämnat in Dagboksuppgiften och som uppladdning inför hemtentan som ska börjas med imorgon så åkte vi till Malmö på eftermiddagen och hade skoj.

Vi började med den låångfika på Espresso House vid lilla torg. Därefter gick vi till Kungsparken och Slottsparken och strosade runt där. Sen fortsatte vandringen mot Ribban och sen mot Västra hamnen och Bo01. Där är så sjukt fina kvarter, tänk att bo där. Ibland så tänker jag: Jaa nu är vi visst i framtiden. Det tänkte jag idag, man går där vid Turning Torso, helt galen byggnad. Fett lätt att vi lever i framtiden, det är ju såhär det är! Vad kommer sen då?


Christina demostrerar Lantmästarnas böhlen i Alnarp och Lomma för Marie  med porslinet :P


På bron mellan Kungsparken och Slottsparken.


På Ribban


Framför Turning Torso.



I'm already nostalgic. So many memories anywhere I go.
This street was the one we bicycled together, sometimes on the same side, sometimes in a row.
Over there is the float we laid on wet in the warm eveningsun.
On this small alley we walked, here is the place we spend a hot summerday just us and everyone else, there were lots of run.
 I can see the house you told me about its history, I visit the store we also bought something from.
 Last time I took this bus was when I was going to meet you, you texted me and asked when I would come.
I'm nostalgic because I will never have this experiences again with you I can say.
With someone else sure, like today..
I'm not sad. I'm not angry. I'm glad I have this memories, don't even know if I miss it... maybe I do.
But now it's over, don't know if I ever will see you again. Does it matter? Do I care? Do you?
I think I'm fine with it, I'm not sad, I'm just nostalgic.

Bra dag!

0 Läs mer >>
Ser på debatten om Kungarna av Tylösand. AHH!
Hörde först om det när klasskompisar pratade om det i skolan. De rådde mig till att inte se programmet, men såklart blev man nyfiken, så jag såg det..

Helt sjukt! Fruktansvärt dåligt program helt utan upplägg med att bara massa misär i samband med alkohol och annat. Det kallas underhållningsprogram, men när jag sett ett avsnitt så mår man dåligt. Förstår inte hur de människorna som är med i programmet kan vara med. Kanske skulle de inte ställt upp när de såg resultatet av det, dokusåpernas B-version!

De säger att det är ungdomarnas ultimata drömsommar, ehh.. nää. Visst vissa delar under andra förhållande skulle vara helt okej med i detta sammanhanget i en tv-produktion med dessa helt störda människor skulle inte jag vilja vara med.


Dagens ungdomar alltså, helt galna ;)

Loosers av Tylösand

0 Läs mer >>
Snart är jag klar med inlämningsuppgiften som ska in idag. Ska bara komplettera med några till kurslitteraturreferenser och det kan jag göra först när jag kommit tillbaka till Lomma för det är där jag har litteaturen, smarthead...

jepp jag är still in Ängelholm. Ingen skola idag förutom att arbetet ska skickas in. Så jag drar runt här hemma, myser med katten, ska plocka in disken, ska snart ut till ninerna och sedan leta upp hugos longboard och prova den, har aldrig provat en sån innan. Nått mer jag ska göra idag, en sväng till stan kanske, maybe :)

På lördag åker familjen till Kreta, synd på ett sätt att jag inte hänger med, men med den stora hemtentan så skulle det inte gå ihop. Funderar på om man i så fall skulle åka ivgäg ett gäng och göra hemtentan där.. värt att fundera på iaf.

Home's where your heart is, remember?

Jag och mamsen sorterade ett oändligt antal strumpor i helgen. Alice tyckte det var jättekul med strumpor i högar.

snart klar

0 Läs mer >>
Min hals mår som den förtjänar nu kanske... Jag har ju försökt vila upp mig i veckan men har haft fullt upp ändå. I alla fall i mitt huvud måste jag haft det. När jag kom innanför dörren så kom katten Alice och mötte mig och det tog någon sekund för mig att koppla att vi hade en katt. Jag hade glömt att vi hade en katt! Illa, sånt glömmer man inte...

Har inte blivit så många bilder tagna i det senaste men lite har min kamera fått se ändå, enjoy!


Soppan i torsdags, mellanfest hanns även med såklart!


Traktorhjulen de går runt runt runt...


Tjejkväll som blev en helkväll night out! SKOJ!

Hes

1 Läs mer >>
Åh vad härligt det är! - Att skratta så mycket åt något egentligen helt patetiskt och verkligen skratta så mycket att man får ont i magen. Det har jag gjort ikväll och det var så skönt! Det var längesedan jag skrattade så, borde göras oftare..


Vi lekte Tarzan, en lek jag lätt kommer ta fram nästa fest om man vill leka nånting, hur kul som helst.  


Josse hade bakat cupcakes, underbara! Det msåte jag också göra nån dag :)


Födelsedagsbarnet!


Syndigt god efterrätt! *stön*

HAHA

0 Läs mer >>
Wheey! It's friday!

Lite föreläsningar till kl 15 sen packar jag mig iväg till ängelholm :)

Glöm nu inte att hålla koll på alla fina höstfärger som är på intågande - dagen uppgift!

Fredag!

0 Läs mer >>

Två lediga dagar från skolan. Igår kände jag mig lite krasslig och ägnande dagen till att kurera mig, det vill säga sova, dricka te och vitaminer. Jag sov typ hela dagen, försökte plugga men slutade bara upp sovandes i sängen. Tror dock att det gjorde nytta för idag mår jag bättre. Jag satte klockan på 8.30 idag, och när klockan ringde stängde jag av alarmet och skulle bara dra mig. Nästa gång jag kollade på klockan var den 10.40! Ojsan...

Jag tror att en bra sporre till att plugga är just dåligt samvete och det har jag byggt upp nu under gårdagen och nu imorse med min lilla snoozing så jag har då pluggat hela dagen. Dagboken ska vara inlämnad senast på måndag så det skulle ju vara skönt att vara färdig så snart som möjligt. Jag kommer ge det två timmar till idag, sen får jag fortsätta på lördag för att bli färdig.

För att jag inte ska bli helt störd av min instängdhet så ska jag gå på lommaborgens soppa ikväll. Kommer mest vara korridorskompisar, blir säkert trevligt. Sen tror jag inte att jag fortsätter till pabben, borde inte utmana ödet för jag är ju inte helt på topp med hälsan ännu.

Imorgon är dagen jag vill vara pigg! Då blir det tjejmiddag i Ängelholm, längtar dit!!



Soova

0 Läs mer >>
Blev glatt överraskad idag när Nivi kom på besök i Alnarp! Vi hade lite saker att reda ut med skidresan och det gjorde vi. Nivi fick även se en liten del av Alnarp för vi tog en promenad dit och besökte tisdagsfiket. Tisdagsfiket är en superb ide, kakor och kaffe för en billig peng, precis som man vill ha det.

Nu har vi spikat vecka ett och en sten har lättat från mitt hjärta hehe.. Jag ser så mycket fram emot det här nu, tror det kommer bli toppen. Hoppas att så många som möjligt kan hänga med! Jag kommer inte kunna andas ut riktigt förrens vi har bokat våra platser, känns som de försvinner en efter en ju längre tiden går, men nu är vi på god väg!


Vi fixar biffen! ;)

Va trevligt!

0 Läs mer >>
Sista dagen med praktik idag. Ganska skönt att kunna klättra upp ännu ett steg i utbildningstrappan men samtidigt tråkigt för jag har trivts så bra med att vara utomhus varje dag, även fast det varit kallt och regning vissa dagar. Idag ignorerade jag min optimism om att det inte skulle regna och tog med mig regnkläderna som jag inte gjort de andra dagarna då set såklart har regnat. Men mest bara för att jag tog med det så blev det en solig och fin dag, så tacka mig för det hehe..

Vi började dagen uppe i trädgårdslabbet där Kurt och Joakim visade oss olika typer av maskiner som används inom parkskötsel och sedan fick vi även möjlighet att testa på själva. Vi fick bland annat prova att köra elmoped, lövblåsare, olika jordfräsare och olika gräsröjare. Det var roligt, men även fast man har maskiner till hjälp så kan det ändå vara jobbigt att utföra arbetet. Det krävs styrka, teknik och kunskap för att maskinerna ska komma till sin rätt. Det är i många fall påfrestande på kroppen med buller, skakningar och skaderisker. Värt att känna till, jobbet är inte en dans på rosor men samtidigt, vilket jobb är det?

Efter förmiddagsfikan fick vi beskrivit för oss hur anuell- och perennsköteln går till på Alnarp. Alla sommarblommorna i sortimentet är egenligen inte anueller utan fleråriga växter där de växer i ett varmare klimat. Det är mycket arbete med både med jorden och växterna som ligger bakom blomsterprakten.
Perennsortimentet kräver inte lika mycket arbete men där behövs röjas och fixas varje år för att växterna ska kunna växa igen.

På eftermiddagen gick vi en rundvandring i Alnarp och kollade på olika exempel kopplade till parkskötsel och landskapsarkitektur. Det blev en bra avslutning och sammanfattning av alla praktikdagarna vi haft i Alnarpsparken. Vi förde diskussion om brunnar, gångar, handikapanpassningar, olika ytbeläggningar och dammar. Viktigt är också att tänka på som många påpekat tidigare under praktikdagarna är att vara väldigt noggrann i beskrivningar av en plats. Det blir lätt fel, till exempel annat material än vad man tänkt sig. Dert gäller att ha garantier och följa upp jobbet när man anlitar någon att utföra arbetet. Det gäller också att kunna göra en avvägning i om det är värt att man satsar på ett dyrare alternativ som kräver mindre skötsel an att man tar något billigare som senare kommer kräva mycket underhåll och få höga skötselkostnader.

Man tänker att i Alnarp är allt föredömligt planerat och anlagt men även här fanns många konstigheter och missar att lägga märke till. Så om det blir fel på ett ställe som detta är det med största sannolikhet risk att det kan hända överallt. Många missar händer genom att man inte har tagit hänsyn till miljön runtomkring som gör att det nyanlaggda inte passar in så bra i det runtomkring. Man måste tänka på att utomhusmiljöer alltid är en del av ett större sammanhang och större miljö.  

Slut med praktik

0 Läs mer >>
Det har varit en heltisk helg som vanligt. Hann bara vara hemma och vända kändes det som.. Lördagen var det tävling hela dagen, gick upp 5.45 och kom hem 18.30. U can call me crazy ;)
Dagen slutar dock inte där utan väl hemma igen väntade fondue med hela familjen samlad för en gångs skull och sedan blev det en tur till stan där jag mötte upp Sanna, Stoje och björn. Vi spelade biljard, satt på Thorstens sen drog vi vidare till Bahnhof till stängningsdax!

Nästa morgon(?) kom Hugo in på mitt rum och väcktemig genom att säga att kl var 13.30.. Det var inget jag reagerade så start på, med tanke på hur mycket jag låg efter i sömn så räknade jag på fingrarna och tänkte att då hade jag faktiskt sovi ikapp lite nu. Men tur var väl ändå att Hugo ljög, kl var bara 10.40 tack och lov! Jag kom snabbt upp ur sängen i alla fall.

Det blev en blåsig promenad på stranden med pappa och sedan blev det skidreseplanering hemma hos Nivi och Jesper. Otroligt tyckte vi alla (bara fyra st dock) att vi hittade ett bra förslag nästa med detsamma. Skönt!
Det som är jobbigt nu är att jag har kollat närmare på hur mitt schema ser ut i skolan den veckan vi tänkte åka och det ser inte bra ut ur resesynpunkt. Vecka 2 har jag kursavslutning med ett stort seminarie och en tenta. En tenta skulle man kunna missa men seminarie blir alldeles för mycket extra jobb och för att missa det.. vecka 3 så börjar en ny kurs där vi ska börja med en exkursion. På kurshemsidan har läraren skrivit att hela kursen kommer bugga på denna exkursion så det är nog inte så bra att jag missar den heller.. Hörde att en tjej i klassen missad första veckan i formläran förra året och det medförde att hon inte kunde gå kursen för att hon hade missat för mycket, lite skrämd blir man ju där..

Så jag håller tummar och tår nu för att kompisarna kan åka vecka 1 istället. Hoppas!

Helgen

0 Läs mer >>

Tillbaka till Ängelholm. Småstad. ICA Maxi. Om jag precis skulle ha kommit hem från en lång resa i ett fjärran land så kanske jag skulle tyckt det var trevligt att gå runt där en fredag tidig kväll. Men nu har jag inte det, jag har bara varit borta i lomma i några dagar så har inte hunnit längta hem direkt...

Alltså var det mest jobbigt att vistas på Maxi idag. Jag fick obehagliga rysningar över den typiska svenskheten och hur man själv smälter in så bra. Jag och mamma gick dit med riktning mot tacohyllan för inhandling av kvällens middag. Klassikern tacos, redan när jag gick genom slussarna in i affären hörde jag en mamma som skrek till sin dotter "Jag går och hämtar grejerna till tacosen". Så går man där inne på ICA, rad efter rad med hyllor med varor från olika märken och sort uppradade i perfektion. Hyllorna är placerade så att det är lätt att hålla koll på människorna runtomkring en. Eftersom halva Ängelholm befinner sig där inne en tidig fredagkväll och handlar till sin fredagstacos, lite smågodis och möjligen lite chips så krävs det bra med utsikt ut över folket som rör sig där inne. Det finns med största sannolikhet någon bekant, någon som man gärna undviker när man bara ska in och handla till tacosen och vill hem till tv-soffan..

Så där går man spanande vid varje hylla. Går omvägar för att slippa stöta på någon gammal arbetskamrat mellan hyllorna för lite meningslöst kallprat. Dock är det oudvikligt att inte prata med någon man känner för antingen så stöter man på den gamla arbetskamraten mellan nästa hyllor eller så kommer en man inte ens känner igen och säger att vi bodde på samma gata för 10 år sedan och man ska börja uppdatera varandra om vad som hänt sen dess, jag blir galen! Allt jag ville var att bara ha lite tacos!

Tacos blir det tillslut, efter att ha packat ner varorna i kassen och vandrat ut till bilen i ett grått och regnigt sverige kört hem, hackat och stekt, pratat politik inför söndagens val, tittat på idol och bara varit allmänt Svensson.

Vissa dagar är det precis så här man vill ha det, det typiska, det man känner sig trygg med. Andra dagar blir man bara galen på hur tråkiga alla är, man blir galen på sig själv för man är precis som alla andra tråkiga. Borde avsuta min krönika med några glädjeord om hur bra man ändå har det men pallar inte... Nää jag är inte bitter!

Svensson Svensson

0 Läs mer >>
Idag hade vi markbyggnad på schemat vilket innebar att vi skulle få lägga plattor och stenläggningar. Det var roligt, men när man inte vet hur man ska göra är det svårt (såklart). Vi blev ändå nöjda med resultatet. Vi gjorde en gång som svängde och en liten yta med kullersten. Det är mycket som man inte har tänkt på innan vid plattläggning, många moment förutom själva läggningen av plattorna. Marken undertill ska packas i olika lager, det ska vara en jämn yta med lite lutning så vattnet kan rinna av. Det tog hela förmiddagen för oss med bara förbredelser innan vi kunde börja lägga stenen. Till sist så skulle gången sandas så skarvarna skulle bli fyllda.

Det är en bra erfarenhet att få prova på allt arbete som vi sedan kommer att planera in. Att verkligen veta hur allt fungerar tror jag är viktigt och att man kan se möjligheterna och även svårigheterna i en plats. För att det ska bli så som man tänkt sig måste man kunna ge bra restriktioner om hur det ska vara och för det måste man känna till arbetsprocessen. 



PS. jag kan inte tillräckligt beskriva hur kul det är att ha Betty här! Ikväll har hon varit hyperaktiv, hehe. Hoppat upp och ner ur sängen, försökt bruýta sig in i min chokladask. Tillslut fich hon smaka en liten bit och tog en jättestor tugga. Hon klättrar på möblerna, hon hoppade upp på nattduksbordet stoppade ner huvudet i mitt glasoch slog ner en tallrik, den gick inte isönder som tur är. Så härlig hon är! igår skött hon sig utmärkt när jag tog in några korridorskompisar som ville se henne. Hon bara låg där på sin favoritplats på mattan och lät sig bli klappad och bjuden på morot, sen fick hon även följa med in i tvrummet en stund och sitta i mitt knä och mysa. Men direkt när jag såg en hundnos sticka in i köket så gick jag tillbaka med Bettan, inga problem där. Nu ska jag natta henna och mig själv för den delen. imorgon bli det till att bygga mur och trappa.

Godnatt!

Markbyggnad

0 Läs mer >>
Va tusan, jag är ombytt, laddat iPoden och redo att snöra på skorna för att ut och springa och så börjar det regna!! Hoppas det går över, har varit väldigt konstigt väder idag så jag hoppas på omslag, annars får jag väl ge mig ut ändå..

Praktiken fortsätter här är Alva som visar hur man planterar en magnolia i magnoliaskogen. Om 20 år kommer det här bli så fräckt asså när träden har växt till sig och blommorna är i full blom. Tänk en hel skog full med blaffigablommor på träden som man kan se från flera kilometers avstånd, längtar dit!


Magnoliaplantering

0 Läs mer >>

Småttingresan avklarad! Daniel hade koll och jag hängde på hehe. en fick bra med cred för pizzabullarna i alla fall :) Vi hade sjuk tur med vädret. Vi fick inte en enda regndroppe på oss utan solen skem mest hela tiden och molnen gick snabbt fram över himlen. Det kom en skur, men då var vi inne och spatserade på ett slott så det märkte ingen av hehe- Ändå så har det regnat och haglat i större delen av skåne idag, så lite märkligt.

Professor Per Gustavsson "Pinge" var med och snackade på turen. Så bra och så inspirerande! Jag är helt förstummad hur man kan vara så hängiven till yrket och ha viljan att dela med sig om allt man varit med om. Om jag får uppleva en bråkdel av allt fantastiskt han har fått under sin karriär kommer jag vara nöjd! Det var så kul för Pinge lägger märke till varenda detalj i landskapet. "Kolla hur trädet kröker sig", "Se hur trädkronorna skapar ett valv" och "Lägg märke till lejonstatyn bakom buskarna i denna trädgården" sånt såg han. Men efter halva dagen och två timmars bussresande sammanlagt så frågar Pinge om någon visste vad klockan var. Längt fram i bussen, 1,5 meter ifrån Pinge sitter en stor digital klocka (som det brukar göra i bussar) hehe den hade han inte sett, men han hade nog inte missat en enda landskapsförändring i alla fall, så underbart!





Inspiration

0 Läs mer >>
Åh va mysigt det är att ha Betty på besök! Nu börjar hon bli mer hemmastadd så hon hoppar själv upp i min säng lite då och då. Nu sitter hon bredvid mig i sängen och äter sin kvällsmorot.
Nu tigger hon för moroten är slut hehe...

Ska natta henne snart för jag ska själv sova. Good night folks!

Mys!